Waar zijn Vitamine goed voor?

Vitaminen zijn stoffen die in kleine hoeveelheden noodzakelijk zijn voor ons lichamelijk functioneren. Ze spelen onder meer een rol bij belangrijke levensprocessen als de stofwisseling, de botopbouw en de spijsvertering. Vandaar ook de naamgeving: ‘vita’ betekent leven.

Het lichaam kan een aantal vitaminen zelf maken, maar doorgaans in zo kleine hoeveelheden, dat aanvulling vanuit de voeding noodzakelijk is.

De Smoothies van Smoothie Company hebben gemiddeld 150% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid aan Vitamine C bij een Medium Size Smoothie.

Hier kun je informatie vinden over alle vitaminen:

Vitamine A (retinol)
Essentieel voor de goede werking van de ogen, met name voor het aanpassen aan de schemer. Bevordert een gezonde huid, gezond haar en tandvlees. Ook speelt deze vitamine een belangrijke rol bij de groei en weerstand tegen ziekten.

Vitamine B-complex
Deze 8 vitaminen uit het B-complex zorgen samen voor de stofwisseling in het lichaam.

Vitamine B1
Vitamine B1 (thiamine, aneurine of antiberiberi-vitamine) is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam, zoals bij het vrijmaken van energie uit koolhydraten (suikers), en zorgt daarnaast voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Vitamine B2
Vitamine B2 of riboflavine is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam, met name voor het vrijmaken van energie uit de koolhydraten, eiwitten en vetten die het lichaam via de voeding binnenkrijgt. Het is dus een belangrijke vitamine voor de stofwisseling en van belang voor een goede gezondheid. Zorgt verder voor gezonde ogen, haren en huid en normale zenuwfuncties.

Vitamine B3
Vitamine B3, dat ook wel niacine, nicotinezuur, nicotinamide of vitamine PP (Pellagra Preventing factor) wordt genoemd, werkt mee in de energievoorziening voor het lichaam. Helpt koolhydraten om te zetten in energie. Het speelt een rol bij de aanmaak van vetzuren in het lichaam. Bevordert een gezonde huid, normale zenuwfuncties en spijsvertering.

Vitamine B5
Vitamine B5 of pantotheenzuur is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam, vooral door het vrijmaken van energie uit vetzuren. Speelt een rol in de eiwit-, vet- en koolhydraatstofwisseling. Bevordert een gezonde huid, gezond haar en normale groei, helpt bij de aanmaak van hormonen en antilichamen die infecties bestrijden.

Vitamine B6
Vitamine B6 speelt een belangrijke rol in de stofwisseling. Het is vooral nodig bij de afbraak en opbouw van aminozuren, de bouwstenen waaruit eiwitten zijn opgebouwd. Verder reguleert het de werking van bepaalde hormonen in het lichaam en is het een onmisbare stof bij de afweer, de groei, de bloedaanmaak en het zenuwstelsel.

Vitamine B8
Vitamine B8 wordt meestal biotine genoemd, maar wordt ook wel aangeduid als vitamine H. Biotine heeft een functie bij het vrijmaken van energie uit eten. Ook speelt vitamine B8 een rol bij de vorming van vetzuren in het lichaam en zorgt het voor het gezond houden van de huid en het haar.

Vitamine B11
Het lichaam heeft foliumzuur (vitamine B11) nodig voor de groei en het in stand houden van het lichaam en de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Voldoende foliumzuur voorkomt daarnaast een te hoog homocysteïnegehalte van het bloed, een mogelijke risicofactor bij hart- en vaatziekten.

Vitamine B12
Vitamine B12 of cobalamine is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 is voor zijn opname in het lichaam afhankelijk van een stof (Intrinsic Factor, IF) die in de maag wordt gemaakt.

Vitamine C
Vitamine C of ascorbinezuur is veruit de meest bekende vitamine. Vitamine C is onder meer nodig voor de vorming van bindweefsel en deze zorgt voor een goede wondgenezing. Verder zorgt vitamine C ervoor dat ijzer uit de voeding beter wordt opgenomen en speelt het een belangrijke rol bij het in stand houden van de weerstand. Vitamine C staat sterk in de belangstelling vanwege zijn rol als antioxidant. Antioxidanten zijn stoffen waarvan men vermoedt dat zij het lichaam kunnen beschermen tegen het ontstaan van kanker en hart- en vaatziekten.

Vitamine D
Vitamine D of cholecalciferol (vitamine D-3) is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan maken. Onder invloed van zonlicht (ultraviolette straling) wordt in de huid vitamine D gevormd. Deze hoeveelheid is echter niet voor alle groepen en onder alle omstandigheden toereikend en daarom is aanvulling via de voeding nodig. Het lichaam heeft vitamine D nodig voor stevige botten en tanden. Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor goed uit de voeding worden opgenomen en in de botten en tanden worden vastgelegd tijdens de groei. Daarna is vitamine D nodig om botontkalking (osteoporose) zoveel mogelijk te beperken.

Vitamine E
Vitamine E of tocoferol speelt een belangrijke rol als antioxidant, met name van onverzadigde vetzuren in de (bloed)cellen en in de celwand, de bloedbaan en de weefsels. Alfa-tocoferol uit vitamine E speelt ook een rol bij de regulatie van de stofwisseling in de cel.

Vitamine K
Het lichaam heeft vitamine K nodig voor een goede bloedstolling. Tekorten kunnen leiden tot bloedingen. Ook zijn er steeds meer aanwijzingen dat deze vitamine een rol speelt bij de aanmaak van botten. Vitamine K komt als fylochinon (vitamine K-1) voor in de voeding. Daarnaast kunnen bacteriën in de dikke darm de stof menachinon (vitamine K-2) aanmaken die dezelfde werking heeft.

BRON: http://www.voedingscentrum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *