Eten en drinken

Eten en drinken leveren de energie die het lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren en te bewegen. Voor een gezond gewicht en het handhaven daarvan, moet er een evenwicht zijn in de hoeveelheid energie die de voeding levert en de hoeveelheid energie die het lichaam verbruikt. De meeste volwassen mannen tussen de 30 en 50 jaar in Nederland hebben genoeg aan 2500 kilocalorieën per dag en de meeste vrouwen aan 2000.

De hoeveelheid energie wordt uitgedrukt in kilojoules of kilocalorieën, meestal aangeduid als ‘calorieën’. Wanneer het lichaamsgewicht constant blijft, is het aantal calorieën dat het lichaam nodig heeft in evenwicht met de hoeveelheid die via eten en drinken binnenkomt. Wordt er te veel gegeten en/of te weinig bewogen, dan ontstaat een overschot aan energie. Dit wordt opgeslagen als lichaamsvet, waardoor het gewicht stijgt. Is er te weinig energie beschikbaar uit eten, dan zal het lichaam energie vrijmaken uit lichaamsvet, waardoor het gewicht afneemt. Door het gewicht regelmatig te controleren en het eet- en bewegingspatroon zonodig tijdig aan te passen, kan overgewicht worden voorkomen.

Hoeveel calorieën iemand verbruikt, is afhankelijk van geslacht, leeftijd, gewicht, hoeveel hij of zij beweegt en de duur en zwaarte van de inspanning. Met deze gegevens kan de individuele energiebehoefte worden berekend. In het algemeen geldt dat mannen bij dezelfde hoeveelheid inspanning meer energie verbruiken dan vrouwen. Dat komt doordat ze verhoudingsgewijs meer spierweefsel hebben. Zo ligt de energiebehoefte van mannen tussen de 30 en 50 jaar met een zittend beroep en weinig beweging in de vrije tijd rond de 2500 kilocalorieën per dag. Vrouwen van die leeftijd met dezelfde inactieve leefstijl kunnen met gemiddeld 2000 kilocalorieën toe. Met het ouder worden, neemt de energiebehoefte af.

Vet, koolhydraten, eiwit en alcohol leveren energie. Een gram vet levert negen kilocalorieën, een gram koolhydraten of eiwit vier en een gram alcohol zeven. Voor het gewicht maakt het geen verschil welke voedingsstoffen de calorieën leveren: elke calorie telt. Wel hebben ze ieder een eigen invloed op het mechanisme van honger en verzadiging en behandelt het lichaam ze verschillend. Zo geeft vet niet zo snel een verzadigd gevoel, maar verzadigt het wel voor lange tijd. Verder gebruikt het lichaam in eerste instantie koolhydraten als energiebron. Alcohol wordt zo snel mogelijk verbrand. Voedingsvezels – die voorkomen in groente, fruit en graanproducten – leveren geen energie (calorieën), maar zorgen wel voor een verzadigd gevoel.

De Smoothies van Smoothie Company hebben gemiddeld 250 calorieën bij een Medium Size Smoothie (13% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid aan calorieën).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *